A Magyar Ápolási Egyesület állásfoglalása a Munka Törvénykönyv tervezetről

Egyesületünk humánpolitikai és érdekképviseleti bizottsága áttekintette a nyilvánosságra hozott munka törvénykönyv tervezetet, mellyel kapcsolatban az alábbi állásfoglalást tesszük.
A Munka Törvénykönyv tervezete elfogadása esetén lehetetlennek látjuk civil képviseletek által támogatott életpályamodell kiteljesedését.

A tervezet bár követi az EU irányelveit, még is sok esetben szigorúbb, a munkavállaló számára kedvezőtlenebb szabályozást tartalmaz.
Határozottan elutasítjuk a délutáni pótlék megszüntetését és az éjszakai pótlék megkurtítását. Tiltakozunk az éves szabadság tervezett szabályozása és a munkaviszony megszüntetésének a munkáltató részére történő könnyítése ellen.

Szükségesnek tartjuk ágazati rendeletben szabályozni a speciális munkaterületeken – megszakítás nélküli sajátos munkarendben (jan.01-dec.31) – több műszakban dolgozók foglalkoztatásának szabályit. Kiemelten:

  • A munka és pihenőidő
  • Rekreációs szabadság megállapítását
  • A munka díjazását (pótlékok)

Biztatunk valamennyi egészségügyben dolgozó kollégát, Ápolási Egyesületi Tagot, hogy véleményével járuljon hozzá a Munka Törvénykönyv társadalmi vitájához.

Budapest, 2011. augusztus 1.

Bugarszki Miklós
elnök sk