Ápolók Nemzetközi Napja 2018

Május 12. Florence Nightingale születésnapja, az Ápolók Nemzetközi Napja.

E napon a Magyar Ápolási Egyesület jókívánságát fejezi ki valamennyi ápolónak a világban. Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (ICN) az ünnephez igazodva, 2018-ban is megfogalmazza legfontosabb gondolatait az ápolással, az ápolókkal kapcsolatban. Az idei évben a Nem számít a helyszín, Nem számít a környezet, a körülmények, gondolatkörhöz igazodva jelenti ki, hogy a világon mindenkinek joga van az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez.

A ápolók alapvető fontosságúak, ha az egészségügyet szeretnénk emberarcúbbra formálni, kivétel nélkül mindenki számára hozzáférhetővé tenni: ne maradjon senki elhagyatottan, gondozás nélkül.

Az ICN hisz abban, hogy az egészség emberi jog, és kiáll amellett, hogy az ápolók kulcsfontosságúak ennek a jognak az érvényesítésében. Ennek az emberi jognak tehát előfeltétele, hogy legyen elegendő ápoló és egészségügyi szakdolgozó.

Az ápolók egy emberarcú egészségügyi megközelítés szószólóivá válhatnak, és ezáltal hallathatják szavukat a tövényhozásban, az egészségügy tervezésében és juttatásaiban.

Az ápolók kulcsszerepet játszanak abban, hogy az egészség mindenki osztályrésze lehessen: mindegy, hol, mindegy milyen körülményben. Az egészség emberi jog.

Az egészségügy egy egészséges és egyenlőségen alapuló társadalom alapköve. Amikor az egészségre, mint emberi jogra tekintünk, világos kötelességgé válik, hogy lépéseket tegyünk és felelősséget vállaljunk azért, hogy az egészségügyet általánosan hozzáférhetővé tegyük.

Ez a hit egy hatékony rendszer alapja, és előnyei közösségeinket és országainkat gyarapítják majd. Az egészség joga több, mint az egészségügyben dolgozók, civil csoportok, és nem-kormányzati szervezetek hangzatos mottója, akik a világot pozitív irányba akarják befolyásolni.

A legtöbb esetben, az egészség joga jogi eszköz, mely lehetővé teszi a kormányok és nemzetközi szervezetek felelősségre vonását. Azonban konstruktív eszköz is az egészségügyi szektor számára arra, hogy az egyén, a közösség és a népesség számára a lehető legmagasabb színtű szolgáltatást biztosítsa.

A világon mindenhol nehézséget jelent az ápolói létszám szükségleteknek megfelelő biztosítása és sehol nincsenek könnyű helyzetben az ápolók ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy NURSING NOW névvel egy három évet átölelő kampány induljon. A kampány célja, hogy képessé tegye az ápolókat arra, hogy felelősen szembe tudjanak nézi a 21. század kihívásaival.

A három éves kampány emelni kívánja az ápolói hivatás megbecsülését a világon mindenhol: nem csak a törvényhozásra gyakorolnak majd hatást, de támogatást nyújtanak az ápolóknak, hogy maguk is képesek legyen a vezetésre, tanulásra és egy világméretű mozgalom építésére. Az ápolók fontos szerepet játszanak az egészségügy promotálásában, a betegségmegelőzésben, ill. a gyógykezelésben.  Mivel ők azok az egészségügyi dolgozók, akik legközelebb vannak az emberekhez, az ápolók kulcsfontosságúak a közösségalapú egészségügy megteremtésében, illetve a helyi egészségtudatossági  és kezdeményezésekben. Eljött az idő, hogy az ápolók nagyobb elismerést és befolyást kapjanak. A kampányról többet a  nursingnow. org/join-the-campaign weboldalon olvashat.

A Magyar Ápolási Egyesület az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából kinyilvánítja, hogy egyetért a célokkal és a jövőben is tovább munkálkodik azon, hogy hozzájáruljon megvalósulásukhoz. A tavalyi Kossuth Zsuzsanna-emlékév e munka “előfutárának” tekinthető.