„Hazamentem a PIC-ből” X. Tanfolyam 2018. június 9.

MEGHÍVÓ

„Hazamentem a PIC-ből” X. Tanfolyam

2018. június 9., szombat – Budapest

Optima “A” Irodaház (ZEPTER Ház) – 1138 Budapest, Váci út 191.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Idén tízedik alkalommal rendezzük meg a „Hazamentem a PIC-ből” továbbképző rendezvényünket. Ez évben sem hagyhatjuk ki a neonatológia legújabb vívmányainak bemutatását, hisz hatalmas fejlődésnek lehetünk tanúi, részesei, melynek egyik kiemelkedő, objektív eredménye, a csecsemőhalandóság 3,6 ezrelékre való csökkenése Magyarországon, mellyel jelentősen megközelítettük a fejlett nyugati országokat. Ez a kimagasló eredmény inspirálta a szervezőket az előadás témáinak megválasztásában is. A siker többek között a várandósgondozás és perinatológiai ellátás fejlődésének, a szülész és neonatológus szakmák együttműködésének, a non-invazív technikák elterjedésének és a családközpontú neonatológiai ellátás sikerének könyvelhető el.

Már hagyománnyá vált, hogy rendezvényünkön megemlékezünk a magyar neonatológiában jelentős értéket teremtő szakemberekről. Munkásságuk, a neonatológia fejlődéséért kifejtett eredményeik nem fakulhatnak meg az évek során. Idén Dr. Nobilis András mellett Prof. Dr. Büky Béla emlékének adózunk történeti előadásunkkal. Érdekes csemegének ígérkezik a neonatológia fejlődésében szerepet játszó nőkről szóló összefoglaló előadás is.

Az idei évben ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját, akit nem túlzás a legnagyobb magyar orvosnak nevezni, és akit világszinten is a legnagyobbak között említendő. Munkássága máig tartó értéket teremtett a neonatológiában is, hisz, a mai napig a nosocomiális fertőzések megelőzésének alapja, és legfontosabb része az általa felismert kézfertőtlenítés!

A szakmai előadások közül kiemelendők a koraszülöttség megelőzése mellett, – és a rendezvényünk címével is összecsengve,- a koraszülöttek utógondozásával kapcsolatos teendők, miután hazamentek a PIC-ből. Idén két, igen izgalmas szakmai előadást hallhatunk a témák kiemelkedő szakembereitől. A koraszülöttek napi szintű belgyógyászati és háziorvosi ellátásáról, utánkövetéséről, esetleges koraszülöttségből adódó betegségek, tünetek megfelelő kezeléséről szóló prezentáció, igazi hiánypótló előadásnak ígérkezik. A koraszülöttséggel kapcsolatos fejlődésneurológiai kérdések összefoglalása szintén nagy érdeklődésre tarthat számot, hiszen a koraszülöttséggel kapcsolatos neurológiai problémák élethosszig végig kísérhetik a PIC osztályokon ápolt betegeket.

Rendezvényünket minden olyan orvos és szakdolgozó kolléga számára is szeretettel ajánljuk, aki munkája során találkozik korábban PIC osztályon kezelt gyermekekkel.

Várunk mindenkit szeretettel!

Prof. Dr. Machay Tamás                                                              Dr. Kocsis István
SE I. Gyermekgyógyászati Klinika                                             SE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,
egyetemi tanár                                                                               Újszülött, Koraszülött Intenzív Osztály

PROGRAMTERVEZET

„Hazamentem a PIC-ből” X. Tanfolyam

2018. június 9., szombat – Budapest

Optima “A” Irodaház (ZEPTER Ház) – 1138 Budapest, Váci út 191.

8.00-tól            Regisztráció, Welcome kávészünet, Kiállítók felkeresése

9:00-9:20         Prof. Machay Tamás, Dr. Kocsis István Köszöntő

9:20-9:40         Prof. Machay Tamás Dr. Nobilis András emlékelőadás

Dr. Büky Béla emlékelőadás

9:40-10:00       Dr. Kocsis István Semmelweis Ignác munkásságának hatása a neonatológiára – kézhigiéné

10:00-10:15     Dr. Czemmel Éva Nők a neonatológiában

10:15-10:45     Prof. Dr. Paulin Ferenc A koraszülés megelőzése

10:45-11:00     Kávészünet, Kiállítók felkeresése

11:00-11:30     Dr. Kocsis István Korszerű perinatológiai ellátás

11:30-12:00     Dr. Kovács Ákos Hazaadott koraszülöttek táplálása, gondozása az alapellátásban

12:00-12:30     Prof Dr. Berényi Marianne Koraszülöttek és fejlődésneurológia

12:30-13:30     Ebédszünet (szendvicsebéd), Kiállítók felkeresése

13:30-13:40     Dr. Kocsis István Újszülöttkori szűrővizsgálatok a II.sz Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

13:40-14:10    Dr. Czemmel Éva Újdonságok a neonatológiában

14:10-14:20    Dr. Kocsis István 3D nyomtatás és egyénre szabott non-invazív terápiás

lehetőségek a koraszülöttek ellátásában

14:20-14:30    Dr. Kocsis István Non-kontakt monitorizálás a PIC-en

14:30-14:50    Harcsa Zsuzsa A családközpontú ellátás hatásai a nővérek életére

14:50-15:20    Teszt, Tanfolyamzárás

———————————————————————————

TANFOLYAMMAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK:

New Instant Szervezőiroda Kaposvári Krisztina

1028 Budapest, Máriaremetei út 41.

Tel.: +36 1 212- 3014 Fax.: +36 1 225- 0304 Mobil: +36 30 221-1513

Email: newirendezveny@newinstant.hu