A díjról

A Magyar Ápolási Egyesület a megalapítás és a fennmaradás nehézségein túljutva, új célokat alkotott a nemzeti érzés, a közösség szolgálata és az ápolói hivatástudat erősítése érdekében. Ugyanakkor az Egyesület egyik alapvető céljának elérése – az ápolók és az ápolói hivatás társadalmi elismertségének növelése – érdekében egyesületi kitüntetés alapítását határozta el.

A magyar ápolástörténetet tanulmányozva, nemzeti hősünket, az ország első – és az 1848-as szabadságharc – kinevezett főápolóját, Kossuth Zsuzsannát választottuk a kitüntetés névadójának. A kitüntetést a Magyar Ápolási Egyesület 1998-ban a szabadságharc 150. évfordulójának évében alapította.

A kitüntetés odaítélésének fő szempontjai a kiváló szakmai munkán túl az Egyesület keretében az ápolás és az ápolók, valamint ápolói közösségek létrehozása érdekében kifejtett, kiemelkedő tevékenység.

Az Egyesület Országos Vezetősége első alkalommal az ápolói hivatás múltját, az Egyesület megalapítását és a hazai működését fémjelző személyeket tisztelt meg a kitüntetéssel.