A díjról

A Magyar Ápolási Egyesület a megalapítás és a fennmaradás nehézségein túljutva új célokat alkotott a nemzeti érzés, a közösség szolgálata és az ápolói hivatástudat erősítése érdekében. Ugyanakkor egyik alapvető céljának elérése – az ápolók és az ápolói hivatás társadalmi elismertségének növelése – érdekében egyesületi kitüntetés alapítását határozta el.

A magyar ápolástörténetet tanulmányozva, nemzeti hősünket, az ország első – és az 1848-as szabadságharc – kinevezett főápolóját, Kossuth Zsuzsannát választottuk a kitüntetés névadójának.

A kitüntetést a Magyar Ápolási Egyesület 1998-ban, a szabadságharc 150. évfordulójának évében alapította.

Odaítélésének fő szempontjai a kiváló szakmai munkán túl az egyesület keretében az ápolás és az ápolók, valamint ápolói közösségek létrehozása érdekében kifejtett, kiemelkedő tevékenység.

Az egyesület országos vezetősége első alkalommal az ápolói hivatás múltját, az egyesület megalapítását és a hazai működését fémjelző személyeket tisztelt meg a kitüntetéssel.

 

2019-ben a MÁE megalapításának 30.évfordulóján egyben a Kossuth Zsuzsanna-díj 20. évfordulóját is ünnepeljük, melyet egy öttagú bizottság alapított:

dr. Baráthné Kerekes Ágnes
dr. Csanádi Lajosné
Dongó Istvánné
Mucha Márkné
dr. Téglásyné Bácsi Mária

Az elsők átadására 1999-ben került sor és 2019-ig 54 kiemelkedő személyiség vehette át egyesületünk legrangosabb kitüntetését.

A díj ovális ezüstből készült, arannyal futtatott plakett és kitűző, rajta Kossuth Zsuzsanna neve, képmása és a Magyar Ápolási Egyesület felirat.

Évente egyszer adományozzuk a Magyar Ápolók Napján.