Hematológiai Szakápolói Szekció

Mi a hematológiai osztályokon dolgozó szakápolók, a szakmában az egyik legnagyobb megterhelésnek vagyunk kitéve nap, mint nap.

Nincs megfelelő szakmai érdekképviseletünk, korlátozottak szakmai fejődési lehetőségeink, sokszor nem értesülünk a továbbképzési lehetőségekről.
Ezen szeretnénk változatni, hiszen minden Magyarországon élő, a hematológia területén dolgozó ápolónak joga van az egyesületi tagságra, mely képviseli érdekeit a szakmában hátteret, összetartozást jelent.

Kezdeményezésünket a szekcióalapításra a Magyar Ápolási Egyesület örömmel üdvözölte. Az érdeklődés nagysága igazolta a kezdeményezés létjogosultságát. A megalakuláshoz szükséges kezdő létszámot magasan túlszárnyaltuk.

Eddig szakmánk képviselői az onkológiai ápolók közösségének tagjaként vettek részt rendezvényeken, továbbképzéseken. A hematológiai szakápolás, bár mutat közös vonásokat az onkológiai gondozással speciális feladatokat foglal magába, melyek azonban nem kapják meg a kellő hangsúlyt.

A hematológiai betegellátás rohamléptekkel fejlődött az utóbbi években. Új gyógyszerek tömegét alkalmazzuk, többségük alkalmazása speciális szakápolói ismereteket igényel, gondolok itt a pl. vérlemezke számot emelő készítményekre, a monoklonális antitestek egyre szaporodó változataira, az új és nagy dózisban adott kemoterápiás szerekre, amelyeket csak vérképzőrendszeri daganatos betegeknek adunk, a csontvelő apláziás betegek komplex infekcióellenes kezelésére.

Céljaink:
Pontszerző szakmai továbbképzések szervezése; a területen dolgozó szakápolók szakmai egyesítése; az új információk áramoltatása; szakmai aktualitások közzététele; közösségépítés, együttműködés társszakmákkal; egymás munkájának jobb megismerése; nemzetközi kitekintés, új kutatások, eredmények bemutatása.
A képzésen túl többnapos rendezvények keretében elérhető rekreációs lehetőség biztosítása.

A közös, minden más szakápolóétól eltérő feladat a sokéves munkánk során felhalmozott, másképpen meg nem szerezhető tapasztalat kovácsolta már most is közösségbe a hematológia területén dolgozó ápolókat.

Ez úton is köszönjük a támogatást minden egyesületi tagtársunknak. Szeretettel várunk sorainkba mindenkit, aki szívén viseli a hematológia szakápolás ügyét.