XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási és XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

Medicina 2000

“Talpon maradunk”

2017. szeptember 20-22., szerda-péntek
Hotel Füred Spa & Conference
8230 Balatonfüred, Széchenyi István u. 20.

Tisztelt Tagtársaink!

Tisztelt Résztvevők, Tisztelt Kollégák!

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség hagyományait folytatva immáron XIX. alkalommal szervezi meg éves konferenciáját, amelyet nagy örömünkre XIV. alkalommal az Országos Járóbeteg Szakdolgozó Konferenciával együtt szervezünk. A Magyar Ápolási Egyesület és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is örömmel fogadta azt a lehetőséget, melyet Szövetségünk ajánlott fel az együttműködésre. Közös konferenciánk egyúttal alkalmas annak igazolására, hogy együttműködve, közös értékek mentén, egymást kölcsönösen elismerve vagyunk képesek hatékonyan dolgozni.

Missziónkat konferenciánk témái is visszatükrözik: igyekszünk teret adni a járóbeteg szakellátás működtetését támogató és fejlesztését szolgáló egészségpolitikai, szakmai és menedzsment témáknak, hozzájárulva tagtársaink – ezen belül is kiemelten a szakdolgozók, szakorvosok – részvételét. Reméljük fáradozásainkat tagjaink is értékelik: van hozzáadott értéke az összefogásnak, és a konferencia meghozza azt a szakmai többletet, amelyért érdemes együtt tölteni ezt a három napot.

Nem megkérdőjelezhető, hogy számos sikert értünk el az elmúlt években. Nem csak ott vagyunk az egészségpolitikai egyeztetéseken, hanem számítanak is véleményünkre. Megtört a jég, végre a járóbeteg szakellátásra megjelölt, célzott úniós pályázat jelent meg, és munkacsoport alakult a minisztériumban a járóbeteg szakellátás egyes szempontjaink a fejlesztésére, a benne levő hatékonysági tartalékok kiaknázására, betegfogadási listák csökkentésére.

Vannak azonban kudarcaink is: 2016-ban alig maradt a járóknak kasszamaradvány, nem jelentek meg motiváló tényezők a célból, hogy a betegeket a járóbeteg szakellátásban tartsuk. A ciklusból eltelt több, mint három esztendő egészségpolitikai történéseit a fekvőbeteg szakellátás átalakítása uralta, kevés figyelmet kap a független vagy éppen a kórház-rendelőintézeti egységben dolgozó járóbeteg szakellátás.

A konferencia első napján az ágazat legfontosabb szakmai szereplőit szólítjuk meg egy kerekasztal megbeszélésben: államtitkárság, OEP, OTH, Kamarák, szakmai érdekképviseletek, amelyet globális ágazati előadások követnek.

A második, szakmai napon igyekszünk ismét új, vagy régóta nem áttekintett témákkal foglalkozni.

A menedzsment napon folytatni szeretnénk a „Sikeres rendelőintézetek” sorozatunkat, bemutatva a legjobb, átvehető gyakorlatokat. Folytatjuk a legjobb előadónak járó előadói díj odaítélését. Célunk egyértelmű: az előadásoknak a járóbeteg szakellátás fejlesztését támogató szakmaiságát szeretnénk tovább javítani, a jó előadókat kiemelni, egészséges versenyt indítani. A díjjal az átfogó, általános jellegű előadásokat kívánjuk támogatni, amelyek a járóbeteg szakellátás, egynapos ellátás szervezésével, minőségének, megfelelőségével javításával foglalkoznak. Előnyt élveznek a saját adatfeldolgozáson, átfogó, több intézményre kiterjedő, összehasonlító vizsgálaton alapuló előadások.

A 2017. évi kiemelt témáink:

• betegfogadási lista fejlesztés, követés
  • gondok a sürgősségi és a járóbeteg szakellátás határán
  • labor finanszírozás
  • kompetenciafejlesztés szakdolgozók számára
  • EESZT (IT- E-Health?)
  • Innováció az egészségügyben,
  • Népegészségügyi szűrések, kiemelten a vastagbélszűrés
  • Szervezetünk és a környezet kapcsolata, holisztikus betegellátás
  • Infekciókontroll, a higiénia újdonságai

A fenti témákban várjuk előadóink jelentkezését.

Dr. Pásztélyi Zsolt
a Szervezőbizottság elnöke

Bugarszki Miklós                   Dr. Balogh Zoltán                       Dr. Lehoczky Péter
MÁE elnök                              MESZK elnök                               Medicina 2000 elnök