MÁE Békés megyei szervezete

Megyei vezető:
Kuti Árpádné Romvári Éva

vezetőségi tagok:
Benkovics Krisztina
Szabó Tünde

 

Híreink

Adventi várakozás

Immár hat éve, advent idején valamilyen kreatív, ünnepi készülődést idéző pályázatot hirdet a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza, többek mellet a Magyar Ápolási Egyesület támogatásával. Az idei évben karácsonyfadísz, ajtódísz és asztali dísz kategóriában indulhattak a pályázók. A felhívás nem titkolt célja, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy megmutathassák munkáikat a kézművesség iránt érdeklődők. Advent a várakozás, az ünnepre való készülődés alkalma, amikor nem csak az otthonunkat, de a lelkünket is feldíszítjük és ünneplőbe öltöztetjük.  Ennek jegyében jelentkeztek a dolgozók valamennyi munkakörből, az összes tagkórházból és telephelyről.

Az elkészült pályamunkákat a Pándy Kálmán Tagkórház Árvay termében állítottuk ki, a három tagú zsűri külön értékelte a kategóriákat. Az értékelés során elsődleges szempont volt a szépség mellett, hogy saját munka legyen, lehetőleg természetes és újrahasznosított anyagból készüljön, és karácsonyi hangulatot árasszon. A pályamunkák egy részét a verseny után a dolgozók a saját munkahelyük díszítésére használták fel.

Huszonkét dolgozótól, közel negyven dísz érkezett. Voltak köztük világítással ellátott díszek, melyekbe a fényforrást is a dolgozók építették be. Múltidéző karácsonyfadíszek is érkeztek, az 1930-as éveknek hűen papír maketteket készített Pintér István kollégánk, melyeket porított üveggel vont be.

Sok, szép, horgolt, makramé karácsonyfadísz, textilből, tobozból készült asztali dísz érkezett. Használt határidőnaplóból angyalfigura, kézi szövésű karácsonyi felírat díszítette az asztalokat. Természetesen klasszikus mézeskalács díszek is készültek két dolgozó keze által.A zsűri értékelése után ünnepélyes eredményhirdetésre került sor, melyet Becsi László a kórház főigazgatója nyitott meg, és köszöntőt mondott Mészáros Magdolna ápolási igazgató. A jó hangulatú értékelés során minden pályázó értékes ajándékot kapott.Az első helyezett ötletgazdag asztali díszeket épített, melyek egyszerű, de mégis nagyon meglepő elemeket tartalmaztak.  A második helyezett által, mézeskalácsból készített, írókás asztali dísz igazi ünnepi hangulatot árasztott, maga a mézeskalács doboz is ehető volt. A harmadik helyezett asztalán láthattuk a különleges, két világháború közötti időket idéző karácsonyfa díszeket.

Számomra ezek az adventi alkalmak azért fontosak, mert egymástól ötletet merítve tudunk új dolgokat tanulni, lehetőséget ad a találkozásra, kapcsolatok kiépítésére és tágabb körben megismerni egymás érdeklődését. Mindenkinek örömet okoz, ha megmutathatja tehetségét és lehetősége nyílik egy másik oldalát is megismertetni másokkal. Az, hogy minden munkakörből részt vehetnek a dolgozók közelebb hoz egymáshoz bennünket és olyan értékeket ad át rejtve, amiből még hónapokon át energiát meríthetünk.

Kuti Árpádné Romvári Éva

Fotók


Szakmai vetélkedő

A Békés Megyei Központi Kórház 2022. 10. 07-én kapcsolatfejlesztés céljából játékos szakmai vetélkedőt szervezett ápolóképzésben résztvevő tanulóknak. Négy fős csapatok  jelentkeztek egy pályamunka beadásával, amelynek a címe: “Ápolói pályakép hallgatói szemmel, avagy miért leszek egészségügyi dolgozó” A pályamunkák megküldését követően az intézmény békéscsabai Skill laborjában, vetélkedő formájában mérték meg szakmai ismereteiket. A verseny nagyon jó hangulatban zajlott, fény derült rá, hogy a tanulók milyen sokrétű tudással rendelkeznek. és szívesen kipróbálnak új dolgokat. Sajnos évről évre egyre kevesebb hallgató jelentkezik az egészségügyi képzésbe, így az egészségügyi pálya népszerűsítése is a verseny célja volt. Az együtt dolgozás öröme, a partnerségi kapcsolat kiépítése mellett a betegek helyzetébe is beleélhették magukat a tanulók a “részeg szemüveg” és az öregségi szimulátor használatával. A vetélkedő sikere új ötletekkel szolgált, tavasszal újabb verseny szervezését tervezzük.
Fotók