Józsa Judit kerámiaszobrász bemutatása

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész és a Magyar Kultúra Lovagja.
Székelyudvarhelyen született 1974-ben Józsa János és Julianna korondi híres keramikus népművészek harmadik gyermekeként. 1994-ben áttelepült Magyarországra. A Szent Margit kórházban szociális szervezőként dolgozott, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészettörténet szakát végezte el.
Józsa Judit kerámiaszobrász terrakotta kisplasztikái nem a hagyományos korongozással készülnek, hanem a művésznő által kifejlesztett hajtogatással és mintázással. A Magyar Kultúra Alapítvány székháza 9 éve fogadja be tárlatait és szerte a nagyvilágban több mint 100 kiállítása volt. Alkotásai egyebek közt megtalálhatók múzeumban, iskolában, patikában, templomokban és magángyűjteményekben egyaránt.
Tizenhárom évnyi kutatómunka és anyaggyűjtés után ma már történelmünk kiemelkedő személyiségű asszonyai közül három kiállítási anyagban ötvenkilenc alkotást mutat be. A nagyasszonyok sora Emesével, az Árpádház ősanyjával indul és Tóth Ilona, 56-os hősnő alakjával zárul.
Magyar Nagyasszonyok című alkotásaival olyan egyéni stílusú és technikájú műfajt teremtett meg, amely mai magyar kerámia művészetben még nem volt jelen.
Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Nagyasszonyok II. című kiállításában vannak jelen azok az asszonyok, akik a forradalom és szabadságharc legnehezebb időszakában is tették a dolgukat, áldozatokat vállalva feleségként, anyaként a nemzetért.
Nagy öröm számunkra, hogy ebben a tárlatban kapott helyet a Magyar Ápolási Egyesület példaképe az első országos főápolónő Kossuth Zsuzsanna kompozíciója is.
Az első Magyar Ápolók Napja ünnepség alkalmából kiadott Kossuth Zsuzsanna emlékkártyán is a művésznő alkotása látható.

Józsa Judit művésznőt az ápolók iránti elkötelezettsége, illetve Kossuth Zsuzsanna emlékének ápolása elismeréseként a Magyar Ápolási Egyesület Tiszteletbeli Ápolóvá választotta.

Alkotásai a honlapján (www.jozsajudit.hu), valamint a Budai Vár Fortuna Udvarában található Tiszta Forrás Galériában tekinthetők meg.