Epidemiológiai és Klinikai Szakápolói Szekció

A szekció létrejöttének indokai:

  • Epidemiológiai szakápoló képzés több, mint 10 éve működik hazánkban. A képzett epidemiológiai szakápolók száma jelenleg kb. 200 főre tehető. Az epidemiológus nővér/infekciókontroll nővérek száma várhatóan a közeli jövőben növekedni fog, tekintettel arra, a tényre, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések ill. a multirezisztens kórokozók elleni küzdelem, mely az infekciókontroll nővérek alapvető feladata az ellátórendszer teljes vertikumában, a népegészségügyi célok egyik stratégiai eleme hazánkban is és egyben európai uniós közegészségügyi prioritás.. A biztonságos betegellátás (betegbiztonság), mely szintén Uniós prioritás és melynek meghatározó része az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése, minimalizálása szintén igényli az ezen a területen működő nővérek létszámának növelését. (Az Bizottság az Európai Betegségmegelőző Központ (ECDC) közreműködésével jelenleg dolgozik az infekciókontroll területén dolgozók tanulmányi curriculumának kialakításán ill. olyan ajánlások készítésén, melyek az ellátórendszer különböző területeire vonatkozóan határozzák meg a  hatékony infekciókontroll minimális szakmai, személyi és tárgyi követelményeit.)
  • Az epidemiológus/infekciókontroll nővér tevékenysége során igen speciális feladatokat lát el, mely ötvözi az ápoló és közegészségügyi/epidemiológiai ismereteket, amelyek szinten tartása ill. fejlesztése folyamatosan szükséges.
  • Az epidemiológus/infekciókontroll nővérek számára kevés lehetőség kínálkozik szakmai tapasztalataik cseréjére ill. szakmai érdekeik képviseletére.

 

Az szakmai szekció céljai

  • A szakmában dolgozó nővérek összefogásával fórum teremtése, melyen lehetőség nyílik a szakmai tapasztalatok cseréjére.
  • Az epidemiológus/infekciókontroll nővérek szakmai továbbképzési lehetőségének megszervezése és biztosítása,
  • Szakmai érdekeik képviselete,
  • Kapcsolatok kialakítása és együttműködés hazai és nemzetközi civil szakmai szervezetekkel
  • Szakmai internetes oldal létrehozása, mely tartalmazza a napi munkához szükséges elérhetőséget, szakmai anyagokat.
  • Különböző szakmai konferenciákon való részvétel, és a fertőzések elleni küzdelem fontosságának hangsúlyozása.

A szakmai szekció a Magyar Ápolási Egyesület keretein belül, annak alapszabálya szerint működik. Évi egy alkalommal konferenciát tart, melynek alapvető célja a gyakorlati tapasztalatok megvitatása.

Barta Erika
szekcióvezető