2006

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsának Jelszava

Ápolók az életért – megfelelő személyzet biztosítása

 

A megfelelően képzett és kellő létszámú szakdolgozó biztosítása az egészségügyben pénzt és életeket ment
Az ápolók világszerte felhívják a törvényhozók és politikusok figyelmét arra, hogy az egészségügyi szektorban biztosítani kell a megfelelő személyi feltételeket
Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa 125 ápolási egyesületet fog össze, amely az ápolók millióit képviseli világszerte. A nővérek által, nővérekért létrehozott szervezet 1899 óta az ápolók nemzetközi hangja, és a minőségi betegellátás, valamint a globális egészségpolitika alakításán dolgozik.

Genf, 2006. május 12. – Az ápolói létszámhiány a kritikushoz közelít világszerte. Bizonyítékok támasztják alá, hogy ennek eredményeképp nő a kórházi kezelés hossza, a morbiditás, a mortalitás, valamint a megelőzhető nemkívánatos események száma. Egy tanulmány szerint egy sebészeti betegeket ellátó ápolónál az ellátandó betegek négyről hatra növelésekor 14%-kal nőtt az elhalálozás valószínűsége a kórházi felvételt követő 30 napon belül. A valóság az, hogy számos ápoló rendszeresen túl van terhelve ellátandó betegekkel. Az Ápolók Nemzetközi Napján az ápolók azért emelik fel hangjukat, hogy szabályozott keretek között komoly figyelmet fordítsanak az emberi erőforrás átfogó tervezésére és az ápoló-beteg arány meghatározására az egészségügyi szektorban.
Nincs kétség: az egészségügyi dolgozók létszáma a megoldás kulcsa. „A bizonyíték: megfelelő létszámú szakdolgozó elengedhetetlen a nemzetek egészségéhez. Az ápolói létszámhelyzet javítása csökkenő kórházi mortalitással és rövidebb kórházi tartózkodással jár – pénzt és emberi életeket mentve.” – mondta Hiroko Minami az International Council of Nurses (ICN) elnöke. A szakdolgozók biztosítása következtében kevesebb gyógyszerelési hiba, posztoperatív húgyúti fertőzés, felső bélrendszeri vérzés, elesés, tüdőgyulladás és sokk fordul elő. A világszerte tapasztalt ápolóhiány mindenképpen fenyegeti a milleniumi fejlesztés célkitűzéseit.
A magas beteg-ápoló arány nemcsak negatív hatással van a betegekre, de magasabb emocionális kifáradásnak, stressznek, elégedetlenségnek és kiégésnek teszi ki a nővéreket. Azok az ápolók, akik huzamosan túlóráznak megfelelő háttér nélkül, hajlamosabbak a többszöri betegszabadságra és rosszabb egészségi állapotra, ezáltal gyengítve az egészségügyi rendszert.
Az egészségügyi ellátás körülményei világszerte változóak, de a megfelelő szakszemélyzetre való igény mindenütt jelen van. Ez az igény továbbmutat a minimum feltételeken. Az ápolók, az ápolási egyesületek és az egészségügyi szektor képviselőinek feladata, hogy meghatározzák a szükséges ápolási szinteket a betegek igényeinek megfelelően, fontos klinikai adatokat gyűjtsenek a munkaerőről, szorgalmazzák a munkaerő-ellátás fontosságát, elősegítsék a biztonságos munkaerő-politikát, felméréseket készítsenek és felkészüljenek egy olyan kommunikációs tervre amely hatékonyan befolyásolja a döntéshozást.
Az ápolókat, kórházi dolgozókat, a kormány tagjait és a lakosságot segítendő, az ICN összeállított egy információs és cselekvési tervezetet, amelyben megvilágítja ezt a bonyolult és kritikus problémát. A kiadvány az ICN honlapján hozzáférhető. www.icn.org.

Forrás: ICN
Fordította: Gáti Katalin FirstMed Centers főnővére