Kossuth Zsuzsanna-díjban részesültek – 2000

2000.

Szilvássy Lajosné – 1961-ben végzett a budapesti Ápolónőképző Iskolában, ahol betegápolói oklevelet szerzett, a kötelező szakmai gyakorlat folytatásaként 1962-ig a kocsordi Tüdőgyógyintézetben ápolónőként dolgozott, majd azt követően a szakma szépségeit és nehézségeit a mátészalkai kórház belgyógyászati osztályán gyakorolta. 1969-ben megbízást kapott a kórházvezető főnővéri teendők ellátására. 1975-ben felvételt nyert az OTKE Egészségügyi Főiskolai Kar intézetvezető képző szakára, ahol 1978-ban jeles eredménnyel végzett. Fontos feladatának tekintette a feladatorientált ápolási modellről a személyiségközpontú ellátási formára való folyamatos áttérést. 1991-1998.-ig ápolási igazgatóként dolgozott a Mátészalkai Területi Kórházban. Jelenleg nyugdíjasként, otthonápolói szolgálat ügyvezetőjeként és oktatásszervezőként hasznosítja a mintegy 40 éves szakmai tudását, tapasztalatát. A Magyar Ápolási Egyesület alapító tagja, aki szinte már a megalakulás előtt megkezdte a munkát az Egyesületért, azóta is tevékenyen dolgozik érte, érdeme jó közösség kialakítása, ápolói munka terén áldozatkészsége.

Fejes Istvánné – Fejér Megyei Szent György Kórház gyermekápolónője, az ápolást 30 éve választotta hivatásul. Az eltelt időszakban a beteggyermekek mellett állt, segítve a gyógyulást és a szülő nélkülözését. Kiemelkedő szerepe van a diabeteses gyermekek gondozásának megszervezésében, táboroztatás, kirándulások és közös programok kialakításában. A Magyar Ápolási Egyesület alapító tagja, 1989 óta a MÁE helyi szervezetében vezetőségi tag. Többhelyütt képviseli az Egyesületet, áldozatos munkája elismeréseként részesült a díjban.

Horváth Zsuzsanna – Vas Megyei Markusovszky Kórház-Hegyfalu telephely ápolási koordinátora. Több évtizede dolgozik az egészségügyben és szívós kitartó munkával került ápolás vezetői posztra. Munkájával hozzájárult az ápolás szervezéséhez, fejlesztéséhez. A beosztott ápolóinak oktatását, továbbképzését szívügyének tekintette. A Magyar Ápolási Egyesület alapító tagja, Vas megyei alapszervezet munkájában tevékenykedik, képviseli a szervezetet, a díjat – nyugdíjba vonulása előtt – hosszú pályafutásának elismeréseként kapta.