Egyesületünk közleménye az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából 2016.

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja

Ezen a napon a világ ápolói Florence Nightingale-re, a modern ápolás megteremtésének emblematikus személyére emlékeznek.

Az emlékezés mellett fel kell hívni a világ minden politikusának fegyelmét arra, hogy az idősödő népesség ápolási szükségleteinek kielégítésére valamennyi országban stabil ápolási rendszerek megteremtésére van szükség.
Le kell küzdeni a világ országainak eltérő gazdasági erejéből adódó azon problémát, amely az ápolókat pályájuk elhagyására, vagy idegen országbeli munkavállalásra késztetik. Minden kormány felelőssége, hogy megfelelő alternatívát kínáljon ápolóinak, és az ápolói utánpótlást biztosító fiataloknak annak érdekében, hogy a nemzetek eltérő ápolási szükségleteit megfelelő létszámú, szakmailag felkészült, társadalmilag elismert, hivatásukat szerető szakemberek láthassák el.

Az ápolóknak a világ bármely országában képesnek kell lenniük megfelelni a multikulturális szükségletekből adódó kihívásoknak. Ennek érdekében folyamatosan fejleszteni kell az ápolási rendszereket.
A Magyar Ápolási Egyesület valamennyi ápolót szeretettel és tisztelettel köszönt az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából.