Kossuth Zsuzsanna-díjban részesültek – 2013

Kovács Erzsébet

A Zala Megyei Kórház ápolási igazgatója, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöke. Szakmai karrierje a kórházban pályakezdő ápolóként indult. Gyakorlati ismereteit és elméleti tudását folyamatosan fejlesztette.
Az első diplomáját az Egészségügyi Főiskolai Kar Szakoktatói Szakán szerezte, később két menedzseri diploma birtokosa lett. Számos tanfolyamon, továbbképzésen vett részt.
Mint ápolási igazgató az operatív munkája mellett elsőként részese volt a zalaegerszegi kórház minőségügyi rendszerének kiépítésében.
Munkatársai képzését kiemelt feladatának tekinti. Közreműködésével valósult meg a térség Házi Szakápolási Szolgálatának modellkísérlete. Oktatói tevékenysége példaértékű. Óraadó tanár a főiskolán. Több évig ápolás-gazdaságtant oktatott a Nyugat-magyarországi Egyetemen.
Aktívan közreműködik a szakmai érdekegyezetéseken, részt vesz a szakmai anyagok véleményezésében, és javaslatával segíti a hazai ápolás fejlesztését.
A Magyar Ápolási Egyesület helyi szervezetének alapító tagja volt. Évekig a SEBINKO Szövetség alelnöke. Megalakulása óta tagja, 2000-től alelnöke, 2004-től pedig elnöke a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének.
Az Ápolás Szakmai Kollégiumnak 8 éve tagja. Szakmai tevékenységét városa is elismeri. A Zala Megye Címere emlékplakett tulajdonosa (2006).
A Zala Megyei Kórházért kitüntetésben részesült, 2008-ban Pro Sanitate kitüntetést kapott.
A hazai ápolásügyért vállalt fáradhatatlan tevékenységéért a Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna-emlékérem és díszoklevél kitüntetésben részesítette.


 

Szegedi Judit

Egészségügyi életpályája a miskolci Megyei Kórházban kezdődött, ahol elkötelezte magát az egészségüggyel.
Saját tapasztalatai alapján ismeri a megszakítás nélküli ápolói munkarendet, a műtőben a 24 órás – kiemelkedő figyelmet igénylő – szolgálatot.
1995-től folyamatosan tanult, diplomás ápoló, majd okleveles egyetemi ápoló. Az ELTE-n tanári diplomát, pedagógus szakvizsgát, majd egyetemi kiegészítő szakvizsgát tesz, ezután jogi szakokleveles tanár lesz. Intézetében gyakorlati oktató, vezető műtősnő volt, amikor elhatározta, hogy az utánpótlás tanításában nevelésében kíván aktívan részt venni.
Jelenleg a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola szakmai igazgatója.
Újító szellemmel küzd az elméleti és gyakorlati oktatás minőségének fejlesztéséért. Hallgatói országos tanulmányi versenyeket nyernek és a felvételi vizsgákon is szép eredményeket érnek el.
Szakmai életútja során az oktatói-nevelői feladatok szervezésén és kivitelezésén túl számos tevékenységével segíti a hazai ápolás ügyét. Vizsgaelnöki feladatot lát el, szakképzésfejlesztés és szakmai esélyegyenlőségi szakértő. Számos közéleti tevékenységet folytat. 2006-ban Pro Sanitate kitüntetésben részesült.
Szegedi Judit tanárnő, oktató, nevelő, segítő, szervező, tanácsadó, példakép, akit a Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna-emlékérem és díszoklevél kitüntetésben részesít.


 

Tóth Anna

Többdiplomás szakemberként 30 éve három műszakban dolgozik szülőszobán. Kiemelkedő elméleti ismereteit és gyakorlati tapasztalatait óraadóként, gyakorlatvezetőként, vizsgaelnökként adja át a szülésznőhallgatóknak angol nyelven is.
A Magyar Ápolási Egyesület alapító tagja, aki több mint egy évtizede legaktívabb közreműködője a Szülésznői Szekció vezetőségének. Kiváló adminisztratív készséggel, nagy gonddal elkötelezetten véleményez minden a szülésznőséget érintő szakmai anyagot, amely a szekció vezetősége felé bármilyen fórumról eljut.
Érdemi segítséget ad az országos szülésznő konferenciák témakörének meghatározásában, az előadók felkérésében, a résztvevők szervezésében és üléselnökként is. Szakmai továbbképző tanfolyamokat szervez a szülésznőknek a munkahelyén a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikáján is.
Érdemben dolgozott és dolgozik a szülésznők szakképesítésének, szakmai programjának elkészítésében. Élharcosa annak, hogy a szülésznők Magyarországon az elméleti tudásukra alapuló kompetenciáknak megfelelően tevékenykedhessenek a gyakorlatban, hasonlóan az Európai Unióban dolgozó társaikhoz. Példaértékű kapcsolatot tart fenn a bábaszövetséggel is.
Kiemelkedő szakmai tudása, a szülésznői hivatás iránti elkötelezettsége, valamint több évtizedes lelkes, értékes munkája a Magyar Ápolási Egyesületben, méltóvá teszi a Kossuth Zsuzsanna-díjra.