Magyar Ápolók Napja, Hatvan 2016.

Magyar Ápolók Napja
2016.

A Magyar Ápolási Egyesület Heves Megyei Szervezete és a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet közös rendezésében tartották meg Hatvanban 2016. február 25-én a Magyar Ápolók Napját.
Az ünnepség a kórház főépületében kezdődött el, ahol Laczik Csaba szobrászművész által készített Kossuth Zsuzsanna-dombormű felavatása történt.
Vörösmarty Attila ápolási igazgató felolvasta a hatvani ápolók missziós nyilatkozatát, majd Fekete Lászlóné nyugdíjas főnővér csodálatos verset mondott, ezután koszorúzás következett.
Az ünnepség a szakrendelő aulájában folytatódott, ahol a térség országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt köszöntötte az ápolókat.
„Ma azoknak mondunk köszönetet, akik nagyon aktívan végzik a munkájukat az egészségügyben, s ezért a betegek közössége hálával tartozik az ápolóknak” – vélekedett a képviselő.
Az intézmény főigazgatója, Dr. Stankovics Éva arról szólt: „az ápolásszakma kitartással, hűséggel műveli hivatását, nélkülük nem működne az egészségügy rendszere. A jól érzékelhető szakemberhiány csökkentésére lépéseket tesz a kórház és az egészségügyi kormányzat is, például az életpályamodellek kidolgozásával a szakdolgozói karnak.” Megjegyezte: „a hatvani kórházban az ápolás területén dolgozók magas színvonalon teljesítik gyógyító teendőiket, még akkor is, ha több felújítás zajlik egyszerre az intézményben.”
Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „ennek az ünnepnapnak története, célja és küldetése is van: a cél, hogy az ápolók megkaphatják az erkölcsi elismerést áldozatos munkájukért.
Nem csak kinőtt a földből ez a nap, és magától lett, hanem valakiknek tenniük kellett érte. Büszkék vagyunk arra az egyesület elnökségében, hogy az első lépéseket mi tehettük meg az ünnep elismeréséért. 2014 februárjában adott közjogi elismerést az ünnephez az Országgyűlés” – idézte fel az elnök.
Salczerné Dr. Hok Mária független tanácsadó életútjáról és az ápolásról tartott színes és tartalmas előadást.
Az egyesület ezüst kitűzőjét vehette át Lilinger Zsuzsanna osztályvezető főnővér, a Mátrai Gyógyintézet munkatársa, Kerek Istvánné, a gyöngyösi kórház szülésznője és Tihanyi Tiborné, a hatvani Albert Schweitzer Kórház ápolónője.
A Széchenyi István Római Katolikus Középiskola diákjainak közreműködésével színesítette az ünnepséget.
Kátai Krisztián, a hatvani kórház belgyógyászatán hivatását gyakorló kolléganő kisfia megható hegedű eéelőadását hallgathatták a megjelentek.
Az ünnepség végén professzionális zenészek közreműködésével, elő adták többek között Szabó Levente mentőápoló, szerzeményét, a hatvani ápolók dalát (Útravaló).
Már hagyománnyá vált, hogy a Magyar Ápolók Napjának a tiszteletére a hatvani ápolók saját kezűleg készített szendvicsekkel és süteményekkel várják vendégeiket.